Nedenfor kan du se en oversigt over forkortelser og termer, der er gode at kende, når du arbejder med standarder
A
Amendment. Betyder, at det et tillæg til hovedstandarden, eller at tillægget er indført i hovedstandarden. Fx DS/EN 60335-2-109:2010/A1:2018. Her er det tillæg/ændring 1 til standarden DS/EN 60335-2-109:2010.
AC
Appenix Corrigendum. Betyder, at det er et rettelsesblad til hovedstandarden, eller at rettelsen er indført i hovedstandarden. Fx DS/EN IEC 60721-2-4:2018/AC:2018. Her er det tillæg/rettelse til standarden DS/EN IEC 60721-2-4:2018.
BOSS
Business Operations Support System. CEN’s elektroniske regelsæt og hjælpeværktøj.
BP, Business Plan
Business Plan skal udarbejdes af alle tekniske komiteer i CEN og i ISO. En Business Plan indeholder en strategisk og faktuel del samt komiteens arbejdsprogram, der løbende skal opdateres.
CASCO
Committee on Conformity Assessment. CASCO er en politisk/strategisk komité for ISO og IEC.
CDV
Committee Draft for Vote. Forslag til IEC standard.
CEN
Comité Européen de Normalisation. Den europæiske standardiseringsorganisation. Medlemmer er de nationale standardiseringsorganisationer. Al europæisk standardisering med undtagelse af det elektrotekniske fagområder og telekommunikation hører under CEN.
CEN Workshop
Resultatet af arbejdet i CEN Workshops.
CEN Workshop Agreements
Indeholder typisk tekniske specifikationer, som fastlægges af deltagerne i workshoppen. Workshop Agreements er ikke formelle standarder, men kan på et senere tidspunkt gennemgå en formel standardiseringsproces
CENELEC
Comité Européen de Normalisation Électrotechnique. Den europæiske tandardiseringsorganisation på det elektrotekniske område. Medlemmer er de nationale standardiseringsorganisationer.
CCMC
Centralsekretariatet i CEN/CENELEC.
CO/CS
Centralsekretariaterne i IEC (CO) og ISO (CS).
COR./CORR.
Corrigendum. Betyder, at det er et rettelsesblad til hovedstandarden, eller at rettelsesbladet er indført i hovedstandarden. Fx DS/IEC TR 63158:2018/COR1:2018. Her er det rettelsesblad til standarden DS/IEC TR 63158:2018.
De facto-standard
En de facto-standard er opstået som følge af udviklingen på markedet.
Direktiv
Vedtages af Ministerrådet og Europa-Parlamentet og er kun bindende for medlemslandene. Først når den tilsvarende nationale lovgivning er på plads, gælder direktivets indhold for borgerne.
DIS
Draft International Standard. Forslag til ISO-standard.
DOW
Date of Withdrawal. Den dato, hvor medlemslandene i CEN og CENELEC skal have tilbagetrukket konfliktende standarder.
DS
Betegnelse, der betyder, at der er tale om en dansk standard. Standarden er udarbejdet af Dansk Standard.
DS/EN
Betegnelse, der betyder, at der er tale om en europæisk standard, der er godkendt som dansk standard. Den europæiske er udarbejdet af CEN eller CENELEC.
DS/EN ISO / DS/EN IEC
Betegnelse, der betyder, at der er tale om en international standard, der er godkendt af CEN/CENELEC som europæisk standard og som dansk standard.
DSF
Betegnelse, der betyder, at der er tale om forslag til en dansk standard.
DS-handbook
Håndbog udgivet af Dansk Standard på kun engelsk. Er ofte en samling af standarder inden for et bestemt fagområde, men kan også være en publikation, der indeholder dybdegående information om et bestemt emne.
DS-håndbog
Håndbog udgivet af Dansk Standard på primært dansk. Er ofte en samling af standarder inden for et bestemt fagområde, men kan også være en publikation, der indeholder dybdegående information om et bestemt emne.
DS-hæfte
Hæfte som indeholder vejledninger eller guidelines for et bestemt fagområde i forkortet form.
DS/IEC
Betegnelse, der betyder, at der er tale om en international standard udarbejdet af IEC, der er godkendt som dansk standard.
DS/INF
Betegnelse, der betyder, at det er en publikation, der er udarbejdet på nationalt, europæisk eller internationalt niveau – og som ikke har opnået status som standard. Fx en teknisk rapport eller • europæisk præstandard.
DS/INSTA
Betegnelse, der betyder, at der er tale om en internordisk standard, der er godkendt som dansk standard. Standarden er udarbejdet i INSTA-regi.
DS/ISO
Betegnelse, der betyder, at der er tale om en international standard udarbejdet af IEC, der er godkendt som dansk standard.
ebXML
Electronic Business XML: Koncept for elektronisk forretningsudøvelse under anvendelse af internettet og XML (eXtended Mark-up Language) – en videreudvikling af EDI-konceptet under inddragelse af de nyeste sprogog kommunikationsteknologier.
ECBS
European Committee for Banking Standards.
ECMA
Standardizing Information and Communication Systems (tidligere: European Computer
Manufacturers Association).
E-komité
E-komité er Dansk Standards dokumentdistribution for udvalgsmedlemmer.
EDI
Electronic Data Interchange: Elektronisk udveksling af meddelelser i fastlagte standarder, fx forretningsdokumenter, indberetninger, statistik mv.
EESSI
European Electronic Signature Standardisation Initiative.
EFTA
European Free Trade Association.
EN
Europæisk standard udgivet af CEN eller CENELEC.
ERTICO
Intelligent Transport Systems – Europe.
ETSI
European Telecommunications Standards Institute. Europæisk standardiseringsorganisation med medlemmer fra televirksomhederne, netoperatørerne etc., der udarbejder europæiske standarder inden for telekommunikation.
Eurocodes
Europæiske byggenormer.
FDIS
Final Draft International Standard.
Guides
Vejledning om standardiseringstekniske forhold.
Harmoniseret standard
En standard, der er udarbejdet med henblik på at understøtte et harmoniseret område i EU’s lovgivning, og som er offentliggjort i EU-Tidende med henvisning til denne lovgivning (oftest direktiver).
HD
Harmoniseringsdokument. Et normativt dokument, som udarbejdes efter de samme regler, som er gældende for en europæisk standard. Anvendes kun i CENELEC.
ICT
Information and Communication Technology.
IEC
Den internationale elektrotekniske kommission, International Electrotechnical Commission. IEC udarbejder internationale standarder på det elektrotekniske område.
INSTA
Internordisk standardiseringssamarbejde mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. INSTA kan udgive særlige INSTA-standarder.
ISH
Interpretation Sheet. En dokumenttype, som kun findes i IEC. Et ISH giver en hurtig formel forklaring på vigtige spørgsmål vedrørende fortolkning af en standard.
ISO
Den internationale standardiseringsorganisation, International Organization for Standardization. Består af nationale standardiseringsorganisationer fra hele verden. ISO udarbejder internationale standarder på alle områder, der ikke er omfattet af IEC eller ITU.
ISO/IEC Guides
Vejledning om standardiseringstekniske forhold i ISO/IEC-standarder.
International standardisering
Standardisering, hvori deltagelse er åben for relevante organer fra alle lande.
ITU
International Telecommunications Union. ITU udarbejder internationale standarder for telekommunikation.
JTC 1
Joint Technical Committee 1 on Information Technology. Internationalt samarbejde i regi af ISO og IEC inden for informationsteknologi.
Kommissorium
I standardiseringsmæssig sammenhæng betegner det afgrænsningen af et standardiseringsudvalgs aktivitetsområde.
Konsensus
General enighed, der er karakteriseret ved fravær af vedvarende modstand mod væsentlige emner fremsat af en vigtig del af de berørte interesser og ved en proces, der består i bestræbelser på at tage hensyn til alle berørte parters synspunkter og forene eventuelle modstridende argumenter. Konsensus betyder ikke nødvendigvis enstemmighed.
MT
Maintenance Team
National standardisering
Standardisering, der finder sted inden for et land.
NSB
National Standards Body. Dansk Standard er NSB for Danmark
PAS
Publicly Available Standards. Et normativt dokument, der kræver konsensus i en arbejdsgruppe og godkendes pr. korrespondance eller på et møde.
PC
Project Committee. Projektkomité i ISOregi.
prEN
Forslag til europæisk standard udarbejdet af CEN eller CENELEC.
Regional standardisering
Standardisering, hvori deltagelse er åben for relevante organer fra lande fra en bestemt geografisk, politisk eller økonomisk del af verden.
Ret.
Rettelsesblad. Betyder, at det er et rettelsesblad til hovedstandarden, eller at det er indført i hovedstandarden.Fx DS 432:2009/Ret. 1:2018. Her er det rettelsesblad til standarden DS 432:2009.
SC
Subcommittee. Underkomité i europæisk eller internationalt standardiseringsarbejde.
Standardisering
Standardisering er en organiseret beslutningsproces, som har til formål at udvikle ensartede vejledninger for et produkts specifikationer, en fremgangsmåde eller en sprogbrug. Resultatet af standardiserings-arbejdet udgives som standarder.
Standard
En standard er et dokument, der beskriver væsentlige dele af et produkt eller en arbejdsproces. Standarden indeholder hensigtsmæssige specifikationer, fremgangsmåder og terminologi. Formålet med standarden er at opnå produkters gode funktion og sikkerhed, nemmere samhandel og effektiv produktion. Moderne standardisering retter sig især mod krav til ydeevne for ikke at bremse innovation og udvikling.
Standardpakke
Standardpakker samler en række standarder i forskellige emnespecifikke pakker uden redigering og til reduceret pris.
Standing committee
I tilknytning til direktiverne efter den nye metode er der oprettet en række komitéer i EU-regi, der bl.a. vurderer behovet for nye standarder.
Standstill-regler
Angiver, at der ikke må udvikles nationale standarder, hvor der er europæisk arbejde i gang, eller hvor der er europæiske standarder.
S-udvalg
Standardiseringsudvalg under Dansk Standard.
TC
Technical Committee. Teknisk komité i europæisk eller international standardisering.
TMB/SMB
Technical Management Board/Standardization Management Board. Tekniske bestyrelser i ISO henholdsvis IEC.
TS
Technical Specification. Normativt dokument, der har lavere status end en standard, idet den bygger på en lavere grad af konsensus end en standard.
TR
Technical Report. Informativt dokument, der kan indeholde enhver form for information, der har interesse for markedet.
UAP
Unique Acceptance Procedure. En godkendelsesprocedure i CEN/CENELEC, der gør det muligt at kombinere høring og endelig afstemning med en tre- eller femmåneders afstemningsperiode. Denne procedure medfører en hurtigere udgivelse af den færdige standard og benyttes bl.a., hvis man på forhånd har forventning om, at der vil være stor enighed om standardens indhold.
Vilamoura-procedure
En procedure, hvor et medlemsland skal spørge de andre medlemslande, hvorvidt de vil deltage i udviklingen af en national standard.
WG
Working Group. Arbejdsgruppe under en TC eller SC.
WTO
World Trade Organization. International organisation for handel mellem nationer, der har til formål at hjælpe producenter af varer og serviceydelser (såvel eksport som import), således at verdenssamhandlen kan foregå så problemfrit som muligt. Desuden ønsker man igennem WTO at opnå yderligere liberalisering gennem forhandlinger.